Värmepumpar

Luft/Luft

Om du inte kan borra efter bergvärme eller gräva för jordvärme så kan en luft/luft-värmepump vara det perfekta alternativet för dig. På samma sätt som övriga värmepumpar utvinner en luft/luft-värmepump energi, men i detta fall från utomhusluften. Genom kompressorteknik utvinner man den lilla mängd värme som finns i luften under årets kallare månader och sprider den sedan inomhus med hjälp av en fläkt. Det kompakta måttet på innedelen gör den lättplacerad, exempelvis över en entrédörr.

Luftkonditionering/AC

Svalka dig i sommarvärmen

Även i nordiskt klimat är det ibland skönt att kunna njuta av ett svalt hem. Med en bra luftkonditionering har du möjligheten att inte bara kyla utan även värma när det blir för kallt. Du har dessutom möjligheten att med bibehållen driftsekonomi, effektivt kyla ner ditt hus för skön svalka under de hetaste sommardagarna.

Luft/Vatten

En luft/vatten-värmepump ger dig ett komplett värmesystem. Det är en stabil och lätthanterlig värmekälla som även kan ge dig stora besparingar på din uppvärmningskostnad.

Kollektor i borrhål

Bergvärme

Hur fungerar bergvärme?

 1. Ett hål på mellan 100 och 200 meter borras
 2. I hålet sänks en slang ned där vätska cirkulerar
 3. Vätskan värms upp av bergvärme lagrad från solen
 4. Uppvärmda vätskan pumpas upp till huset
 5. En bergvärmepump utvinner värmen med kompressorteknik
 6. Vätskan pumpas ner i berggrunden igen

Kollektor i jord

Hur fungerar jordvärme?

 1. En kollektorslinga grävs ner på ca en meters djup
 2. I kollektorslingan cirkulerar vätska
 3. Vätskan värms upp av jordvärme lagrad från solen
 4. Uppvärmda vätskan pumpas upp till huset
 5. En jordvärmepump utvinner värmen med kompressorteknik
 6. Vätskan pumpas ner under marken igen

Jordvärme

Kollektor i sjö

Sjövärme

Hur fungerar sjövärme?

För att kunna ta tillvara sjövärme lägger man ner en så kallad kollektorslang på sjöbotten. Tekniken fungerar i stort sett på samma sätt som jordvärme, där man istället gräver ned kollektorslangen i marken. Kollektorslangen i en sjövärmeanläggning hålls på plats med hjälp av tyngder. Hur lång slinga som behövs avgörs av husets storlek, läge och andra förutsättningar. Vätskan i slangen hämtar värme ur sjövattnet. Med hjälp av energisnål kompressorteknik utvinns värmen av en värmepump, som sedan distribuerar ut värmen i husets värme- och varmvattensystem. Vätskan pumpas åter ut i kollektorslingan, där den värms upp och cirkulerar tillbaka upp till din värmepump.

Vätskan i slingan fortsätter cirkulera varv efter varv, om och om igen, år efter år. Din värmepump sköter sig själv och har en livslängd som brukar ligga på 20-30 år. Med regelbunden service kan livslängden öka ytterligare och det är inte ovanligt att en värmepump passerar 40-strecket.

Övervakning/fjärrstyrning

Du enkelt kontrollera din värmepump eller luftkonditionering i realtid. Oavsett om du är ute på språng eller kopplar av i soffan

FÖRETAG